Goud klimt naar hoogste prijs in zes jaar

Een haast perfecte storm van dalende rentes, een dalende dollar en een scheut onzekerheid heeft de goudprijs in geen tijd naar zijn hoogste peil in zes jaar gestuwd. Nu komt de test.

De barrière van 1.400 dollar per ounce goud moest er deze ochtend even aan geloven. De kortstondige piek van 1.411,63 dollar lag goed 10 procent boven de prijs die goud op 29 mei nog kostte. ‘Een goudprijs van 1.400 dollar kwam er toch sneller dan verwacht’, zegt Georgette Boele, goudstrateeg bij ABN AMRO. Zij had die goudprijs voorspeld, maar pas tegen het jaareinde.

De klim van goud naar zijn hoogste peil sinds 2013 komt er nadat de Amerikaanse centrale bank (Fed) deze week duidelijk maakte dat een renteverlaging in aantocht is. De markt is er intussen 100 procent van overtuigd dat die renteknip er volgende maand al komt. Meteen gingen de Amerikaanse tienjaarsrente en de dollar mee naar beneden, die laatste omdat buitenlandse beleggingen in rentedragend dollarpapier minder aantrekkelijk worden.

Aandrijver
Daar profiteert goud dan weer van, want het edelmetaal wordt in dollar verhandeld. Een goedkopere dollar laat toe meer goud te kopen voor eenzelfde bedrag in euro’s. De dollarkoers is samen met de rente dan ook de belangrijkste aandrijver van de goudprijs, benadrukt Boele.

Als centraal bankiers minder in de rente knippen dan verwacht, zou de goudprijs wel weer eens kunnen dalen.

Het idee van goud als veilige haven in onzekere tijden heeft volgens haar aan belang ingeboet sinds het voor speculanten makkelijker is geworden via trackers in goud te beleggen. Zij doen dat met het oog op een verwachte verandering in de goudprijs of de dollar, niet als vluchthaven.

Toch kunnen geopolitieke spanningen – zoals in de Straat van Hormoez dezer dagen – zich af en toe nog laten voelen in een stijgende goudprijs. Indirect heeft ook de handelsoorlog effect omdat de onzekerheid errond op de economie weegt en de Fed dwingt de rente te verlagen.


 

Goudprijs per gram

Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs, elke minuut van de dag. Wereldwijd en in iedere munt. De goudprijs en zilverprijs komen tot stand op de wereldmarkt. Op de markt zijn er kopers en verkopers die tegenover elkaar staan. De koper heeft een bied-prijs en de verkoper laat-prijs. De prijs tussen de biedprijs en laatprijs is de middenkoers. Op deze manier wordt de goudkoers en de zilverkoers bepaald.

Komono horloges dames
Komono komt uit de koker van Belgische designers. Ze gingen op zoek naar iets nieuws. Het moest aan de ene kant vernieuwend zijn en aantrekkingskracht hebben, aan de andere kant draagbaar en stijlvol. De mensen van Komono is dat zeker gelukt. Het resultaat is te bewonderen in onze webshop bij Komono horloges en Komono zonnebrillen. Komono betekent ‘kleine dingen’. De naam is gekozen, omdat de ontwerpers van Komono horloges een passie hebben voor de kleine details in het leven.